آلمان بعد از جنگ جهانی دوم با کمک توسعه تکونولوژی و صنعت توانست از ویرانی ها و رکود اقتصادی بعد از جنگ نجات یابد و به یکی از صنعتی ترین و پیشرفته ترین کشورهای جهان بدل شود. اما نرخ زاد و ولد در این کشور به پایین ترین سطح در دنیا رسیده و جمعیت این کشور با شیب تندی به سمت پیر شدن در حرکت هستند.
از این رو آلمان به دنبال اخذ نیروی کار جوان و فعال برای گرداندن چرخ اقتصادی خود است و در همین راستا شرایط مناسبی برای اعطا ویزای کار آلمان در اختیار متقاضیان قرار داده است که در این مقاله قصد داریم شرایط آن را بررسی نماییم.
انواع ویزای کار آلمان
- ویزای جاب آفر آلمان (Employement Visa)
در صورتی که شما از یک کارفرمای آلمانی قرارداد کاری داشته باشید؛ می توانید برای ویزای جاب آفر آلمان اقدام کنید. معمولا برای دریافت قرارداد کاری از آلمان، فرد متقاضی باید تحصیلات دانشگاهی و سابقه شغلی مرتبط و مدرک زبان آلمانی و تمکن مالی داشته باشد.
این نوع ویزا به دو دسته ویزای بلوکارت آلمان و ویزای عادی کار آلمان تقسیم می شود. تفاوت اصلی بلوکارت آلمان و ویزای کار آلمان در میزان حقوق و همچنین شرایط و مدت زمان لازم برای دریافت اقامت دائم آلمان است. - ویزای جاب سیکر (Jobseeker Visa)
نوع دیگر ویزای کار آلمان ویزای جاب سیکر یا ویزای جستجوی کار آلمان است به این صورت که به افرادی که تحصیلات دانشگاهی و سابقه شغلی مرتبط دارند اما نتوانسته اند که جاب افر پیدا کنند، یک ویزای 6 ماهه میدهند تا در این مدت با جستجوی کار، شغل مورد نظر خود را در آلمان پیدا کنند. البته شرایطی هم دارد!
در این ویزا، شش ماه فرصت دارد تا شغل مد نظر خود را پیدا کند، در غیر این صورت بعد از شش ماه باید به کشور مبدا بازگردد. - ویزای خوداشتغالی (Self-employed)
از دیگر انواع ویزای کار آلمان می توان به ویزای کارآفرینی اشاره کرد که در این روش فرد متقاضی باید با استفاده از سرمایه ای که دارد اقدام به راه اندازی شغل در آلمان کند.
پیشینه کاری مرتبط با کسب و کار و داشتن برنامهریزی برای شروع یک بیزینس در کشور مقصد از لزوم دریافت این نوع ویزای کار آلمان است. - ویزای آوسبیلدونگ آلمان (Ausbildung Visa)
ویزای آوسبیلدونگ آلمان نوع دیگر ویزای کار آلمان است و به این صورت می باشد که فرد با گذراندن یکسری دوره ی کارآموزی مخصوص، مهارت کار در مراکز مخصوص را می آموزد. این افراد در طول دوره ی کارآموزی دستمزد دریافت می کنند و بعد از پایان این دوره می توانند وارد بازار کار شوند.
حداقل سن برای اخذ این ویزا هم 17 سال است و افراد با داشتن دیپلم و حداقل سطح زبان B2 می توانند برای این نوع ویزا اقدام کنند. - ویزای بلوکارت (Blue Card)
کارت آبی اتحادیه اروپا برای متخصصان ماهر غیر اتحادیه اروپا طراحی شده است که پیشنهاد شغلی در زمینهای دارند که به سطح بالایی از مهارت نیاز دارد. این ویزا با داشتن حداقل حقوق تعیین شده از سوی دولت آلمان، برای افراد صادر میشود.
با داشتن بلوکارت آلمان میتوان تا 3 ماه بعد از تاریخ اتمام قراردادِ کاری در آلمان ماند. همچنین با داشتنِ این مجوز، بعد از 33 ماه و در بعضی شرایط بعد از 21 ماه میتوان اقامت دائم آلمان را گرفت. - فریلنسری (Freelancer)
ویزای فریلنسری آلمان هم یکی از انواع ویزای کار آلمان است که با استفاده از آن میتوان به شکل فریلنسر در این کشور کار کرد. برای گرفتن این ویزا فرد باید مهارتهای خوبی داشته باشد، ثابت کند که میتواند در حوزه مدنظر خدمات خوبی به این شکل ارائه دهد.
این ویزا برای افراد حرفهای در زمینههای مختلف از جمله هنرمندان، مشاوران، نویسندگان و غیره مناسب خواهد بود. - ویزای AU PAIR آلمان
این ویزا مخصوص جوانان زیر 27 سال است که می خواهند مطالعه بیشتری را بر روی زبان و فرهنگ کشور آلمان داشته باشند.
ویزای Au Pair یکی از راههای شناخته شده برای ورود به آلمان است. در این حالت، فرد به عنوان یک Au Pair (معمولا خانم) برای کمک به تربیت کودکان میتواند با یک خانواده محلی آلمانی زندگی کرده و در عوض پذیرایی و پرداخت حقوقی دریافت کند.
برای دریافت ویزای Au Pair در آلمان، باید شرایط زیر را رعایت کرد:- سن باید بین ۱۸ تا ۲۶ سال باشد
- باید برای حداقل ۶ ماه در خانوادهٔ میزبان زندگی کرد
- باید تجربه کار با کودکان داشت
- باید فرد حداقل مدرک دبیرستان داشته باشد
- باید دارای مدارک و مدارک لازم برای درخواست ویزای Au Pair بود
شرایط ویزای کار آلمان
در قوانین جدید مهاجرت کاری به آلمان، تغییرات مثبتی به وجود آمده است. این قوانین عمومی به صورت زیر هستند:
- شرایط سنی مهاجرت کاری به آلمان و محدوده ی سنی مجاز برای درخواست ویزای کار آلمان بین 18 تا 45 سالگی است. افرادی که در این بازه ی سنی قرار دارند، نیروهای کار یک کشور محسوب می شوند. از بالاترین توان بدنی و ذهنی برای حداقل 8 ساعت کار در روز برخوردار هستند و می توانند بهترین صرفه را برای اقتصاد و صنعت یک کشور داشته باشند.
- متقاضیان باید حداقل ۳ تا ۵ سال سابقه کار مرتبط با رشته تحصیلی خود را داشته باشند.
- متقاضیان باید حداقل مدرک لیسانس داشته باشند و مدرک آنها مورد تأیید ZAB باشد.
- سطح زبان آلمانی برای مهاجرت کاری آلمان باید حداقل B1 باشد. همان طور که احتمالا می دانید زبان های غیر انگلیسی اروپایی مانند آلمانی براساس معیاری اندازه گیری می شوند که به CEF (چارچوب اروپایی مشترک برای زبانها) معروف است و دارای 6 سطح از مبتدی به پیشرفته یعنی A1، A2، B1، B2 ، C1 و C2 می باشد. سطح B1 که برای مهاجرت کاری آلمان مورد نیاز است، سطح پیش متوسط نیز نامیده می شود و فرد با داشتن این سطح از زبان می تواند مکالمات روزمره را به خوبی انجام دهد.
- میزان تمکن مالی آلمان بسته به نوع ویزا متفاوت است.
حدود 10.000 یورو در سال برای ویزای جاب آفر و در حدود 5000 یورو برای ویزای جاب سیکر است. تمکن مالی از جمله مدارک ضروری برای اخذ ویزای کار آلمان است. میزان تمکن مالی برای انواع مختلف ویزاها متفاوت است و به صورت ساده نشان دهنده ی این است که شما می توانید از پس هزینه های زندگی در آلمان بر بیایید و در صورت مهاجرت به آلمان، سربار دولت آلمان نخواهید شد. - داشتن جاب آفر از یک کارفرمای آلمانی از مهم ترین شروط دریافت ویزای کار آلمان است که برای گرفتن جاب آفر، متقاضی باید یکسری شرایط دیگر نیز داشته باشد از جمله دارا بودن تحصیلات دانشگاهی معتبر و داشتن سابقه کار مرتبط.
در نظر داشته باشید که موارد بالا شرایط عمومی اقامت کاری آلمان هستند، بسته به نوع ویزاهایی که بالا بیان شد قوانین متفاوت دیگری هم وجود دارد که می توانید از مشاورین ما تماس بگیرید و از آخرین تغییرات اطلاع کسب کنید.
مدارک لازم برای ویزای کار آلمان
اگر بدانید که برای دریافت ویزای کار آلمان نیاز به چه مدارکی دارید و از قبل این موارد را آماده کنید، در وقت و هزینه صرفه جویی بسیاری کرده اید. مدارک لازم برای ویزای کار آلمان موارد زیر هستند:
- ترجمه شناسنامه به زبان انگلیسی یا آلمانی
- باید گذرنامه تان حداقل دارای 3 ماه اعتبار باشد.
- مدرک تحصیلی ترجمه شده که باید توسط ZAB تائید شده باشد.
- نوشتن انگیزه نامه ی برای توضیح علت ورود به آلمان
- تکمیل فرم سفارت
- ۴ قطعه عکس پاسپورتی
- ارائه ی گردش حساب به عنوان سند تمکن مالی
- شناسنامه به همراه کپی تمام صفحات
- قرارداد کاری که در آن کارفرمای آلمانی، شغل و میزان دستمزد مشخص باشد.
- ارائه حداقل مدرک B۱ کشور آلمان
- مدارکی نظیر فیش حقوقی و سوابق بیمه تامین اجتماعی در ایران برای نشان دادن سابقه شغل مرتبط.
- رزومه قابل قبول
- مشخص کردن محل اقامت یا رزرو هتل در آلمان
- بیمه مهاجرتی که نیز باید هزینه جداگانه ای برای آن پرداخت شود.
- ارائه گواهی عدم سوءپیشینه
- ارائه رسیدی مبتنی بر پرداخت هزینههای دولتی برای صدور ویزا
مدارک مورد نیاز برای دریافت انواع ویزای کار در آلمان
علاوه بر مدارک گفتهشده باید مدارک ویژهای را نیز برای گرفتن هر یک از انواع ویزاهای کاری تهیه کنید. برای مثال:
- اگر نیروی متخصص با مهارتهای فنیحرفهای هستید برای دریافت ویزای کار آلمان با مدرک فنی حرفهای باید مدرک فنیحرفهای که در کشور آلمان تأییدشده باشد و مدرک تسلط شما بر زبان آلمانی را ارائه دهید.
- اگر نیروی متخصصی هستید که مدرک تحصیلی ندارید برای دریافت ویزای کار در آلمان بدون مدرک تحصیلی باید مدارک تسلط بر زبان آلمانی را تهیه کنید و در زمان درخواست ویزا به سفارت ارائه دهید.
- اگر در کشور خود مدرس، محقق یا پژوهشگر هستید برای درخواست ویزای کاری آلمان باید قرارداد آموزشی که تأییدشده کشور آلمان باشد را به همراه رزومه کاری تهیه کنید.
- یکی دیگر از راههای دریافت ویزای کار آلمان خوداشتغالی است که برای درخواست این ویزا باید رزومه کاری قوی خود را با طرح تجاری پذیرفته به سفارت ارائه دهید.
مشاغل مورد نیاز آلمان
برخی مشاغل مورد نیاز آلمان را می توان گفت که موارد زیر هستند و آلمان در چندین حوزه نیاز به نیروی کار متخصص دارد:
1. حوزه بهداشت و درمان که از پرتقاضاترین و پردرآمدترین ردیف های شغلی است. پزشکان، پرستاران و پیراپزشکان می توانند کاندید مناسبی برای مهاجرت کاری به آلمان باشند.
2. گروه فناوران اطلاعات و IT که این روزها با گسترش نت و فضای مجازی در همه جای دنیا هواخواه دارند؛ برنامه نویسان، تحلیل گران داده و کارشناسان امنیت سایبری در این دسته جای می گیرند.
3. مهندسان که پایه اصلی تمام کشورهای توسعه یافته هستند مانند مهندسان مکانیک، برق و عمران.
4. مشاغلی که در حوزه آموزش فعالیت دارند مانند معلمان، محققان و اساتید دانشگاه نیز می توانند برای مهاجرت کاری آلمان اقدام کنند.
5. مشاغل فنی در دسته ی آخر جای می گیرند، آلمان به شدت با کمبود این نیروهای فنی متخصص روبه روست افرادی مانند لوله کش ها، نجارها و کارگران ساختمانی.
مراحل درخواست ویزای کار آلمان
- بر هر طریقی به دنبال شغل مرتبط با حیطه کاری خود باشید. سایت indeed یکی از سایت هایی است که میتوانید شغل های مناسب را در سرتاسر دنیا در آن جستجو کنید.
- پس از دریافت قرارداد کاری، درخواست ویزای کار را به سفارت آلمان تحویل دهید.
- مدارک مورد نیاز را به صورت کامل جمع آوری و آماده کنید.
- برای مصاحبه از سفارت وقت بگیرید و هزینه را پرداخت نمایید.
- بعد از شرکت در مصاحبه، تا حدود دو ماه منتظر پاسخ سفارت باشید.
ویزای کار آلمان با مدرک فنی حرفه ای
از سال 2020 تصویب شد که نیروی فنی بتواند با ارائه مدارک تخصصی و بدون داشتن تحصیلات دانشگاهی، تقاضای ویزای کار آلمان کند. البته با شرایطی چون، برای افراد زیر 40 سال که دارای سابقه شغلی مناسب و مدرک فنی حرفه ای هستند، امکان پذیر است، هم چنین باید فرد سایر شرایط اخذ ویزای کار آلمان مانند مدرک زبان و تمکن مالی را نیز داشته باشد.
پس از اخذ ویزای کار آلمان با مدرک فنی حرفه ای لازم است دوره ای تحت عنوان کارآموزی یا مهارت آموزی برای تکمیل مهارت خود بگذرانید تا موفق به یافتن کاری مناسب شوید. مدت زمان گذارندن این دوره ها 1 الی 2 سال است. پس از گذراندن دوره کارآموزی متقاضی می تواند کاری مناسب دریافت کند و به متوسط حقوق 48 هزار یورو برسد.
از جمله مشاغل مورد نیاز در حوزه فنی حرفه ای می توان به ساخت و ساز، جوشکار ماهر، الکترونیک، لوله کشی و برقکار صنعتی اشاره نمود.
اگر جزو افراد متقاضی برای ویزای کار با مدرک فنی و حرفهای هستید، بهتر است بدانید که اطلاعات کلی دوره های کارآموزی آلمان در وب سایت های ایرانی و خارجی درج شده است تا به راحتی بتوانید از این شرایط استفاده کنید.
ویزای کار آلمان بدون مدرک تحصیلی
آلمان برای اینکه شرایط کار را برای متقاضیهای خارجی فراهم کند، ویزای کار بدون مدرک تحصیلی را ارائه میکند تا از نیروهای متخصص و ماهر بتواند استفاده کند. در حقیقت با روی کارآمدن ویزای کاری آلمان بدون مدرک تحصیلی، افراد بینالمللی مشتاق به مهاجرت به آلمان شدهاند که این یک گزینه مثبت برای دولت این کشور است.
دورههای کارآموزی آلمان یکی از شرایط اخذ ویزای کار بدون مدرک برای آلمان است که مزیتهای مختلفی دارد. در حقیقت متقاضی مهارت به آلمان میتواند از ویزایهای جست و جوی کار آلمان، جاب آفر آلمان و ویزای خود اشتغالی آلمان استفاده کند.
ویزای کار آلمان بدون مدرک زبان
امروزه بعضی افراد با اینکه مدرک زبان آلمانی ندارند؛ اما علاقهمند به دریافت ویزای کاری آلمان هستند. اگر شما نیز جزو این دسته از افراد هستید که ویزای کار آلمان بدون مدرک زبان می خواهید، بدانید که برخی از ویزاهای کاری این کشور به مدرک زبان آلمانی نیازی ندارند.
یکی از ویزاهایی که برای درخواست و دریافت آن نیازی به ارائه مدرک زبان آلمانی نیست، ویزای جاب سیکر یا جستجوی کار در آلمان است؛ زیرا شرایط دریافت این ویزا تنها تسلط کافی بر زبان انگلیسی است. علاوه بر این اگر فردی متخصص با تحصیلات آکادمیک، محقق، مدرس، پژوهشگر و فریلنسر باشید نیز امکان دریافت ویزای کاری آلمان بدون مدرک زبان آلمانی برای شما وجود دارد.
چگونه در آلمان کار پیدا کنیم؟
برای پاسخ به این سوال که چگونه در آلمان کار پیدا کنیم؟ باید گفت که راههای مختلفی در نظر گرفته شده است. شرکت در دورههای کارآموزی، از طریق ویزای جاب سیکر یا جاب آفر آلمان، همگی به پیدا کردن کار به شما کمک خواهند کرد.
همانطور که توضیح داده شد میتوان در دورههای کارآموزی شرکتهای آلمانی حضور داشت و با کسب نمرههای عالی برای موقعیتهای شغلی درخواست کار داد. حتی میتوان از طریق ویزای جاب سیکر برای پیدا کردن شغل به آلمان سفر کرد و از طریق روزنامههای محلی یا وب سایتهای کاریابی برای پیدا کردن شغل اقدام کرد.
همچنین از طریق جاب افر هم میتوان تقاضای کار کارفرمای آلمانی را قبول کرد و برای شغل مورد نظر قرارداد امضا کرد. به طور کلی برای پیدا کردن کار در آلمان و دریافت اقامت کاری آلمان میتوان از موسسههای کاریابی، روزنامههای محلی، وب سایتهای ایرانی و بانک مشاغل آلمان اقدام کرد.
بهتر است بدانید که برخلاف تصور عموم، پیدا کردن کار مناسب با تخصص متقاضیها در آلمان کار سادهای است و توصیه میکنیم که قبل از هرگونه اقدام برای پیدا کردن کار با یک وکیل مهاجرت کار یا کارشناس در ارتباط باشید تا راهنماییهای لازم را داشته باشید.
هزینه ویزای کار آلمان
برای ارائه درخواست ویزای کار آلمان باید مبلغی را به سفارت این کشور پرداخت کنید.
مبلغ 75 تا 80 یورو هزینه ویزای کار آلمان است که در روز مصاحبه در سفارت دریافت می شود.
البته هزینه های دیگری نیز در پروسه اخذ ویزای کار آلمان وجود دارد از جمله هزینه های ترجمه مدارک، بیمه مهاجرتی و غیره.
با این حال، پیش از اقدام با سفارت آلمان در مورد هزینه های ویزای کار تماس بگیرید، زیرا ممکن است بسته به شرایط هزینه کمتر و یا بیشتری را باید پرداخت کنید. لازم به ذکر است که در صورت رد شدن ویزا، پول پرداختی به شما پس داده نمی شود.
ترجمه مدارک | بهطور میانگین افراد باید مبلغ ۳۰۰ هزار تومان را برای ترجمه یک مدرک و تأیید آن توسط دادگستری و وزارت امور خارجه |
تأیید مدارک توسط سفارت | تعداد مدارک، نوع ویزا و روش مهاجرتی که افراد انتخاب میکنند در تعیین هزینهها نقش مؤثری دارد. با توجه به زبان و نوع مدرک، هزینه حدوداً ۱۰ تا ۴۵ یورو خواهد شد. |
مصاحبه در سفارت آلمان | هزینه مصاحبه بهطور حدودی ۴۵ یورو است. |
صدور ویزا | مبلغی که سفارت برای صدور ویزا دریافت میکند ۱۵ یورو تا 77 یورو خواهد بود. |
تأمین هزینههای زندگی خود در آلمان | متوسط هزینه زندگی در کشور آلمان ماهیانه حدود ۸۰۰ تا ۱۰۰۰ یورو است؛ بر این اساس شما باید مبلغ ۵ تا ۶ هزار یورو را در حساب خود داشته باشید. |
صدور مجوز اقامت (خوداشتغالی) | حدود ۱۲۴ یورو خواهد بود. |
جمع بندی ویزای کار آلمان
شاید اخذ ویزای کار آلمان در سال 2024، آرزوی افراد بسیاری باشد که رویای یک زندگی بهتر و مرفه تر را در سر می پرورانند. اما قبل از تصمیم به مهاجرت کاری آلمان باید با شرایط ویزای کار آلمان و مدارک لازم آشنایی کامل داشته باشید. معمولا پروسه های اخذ ویزا می تواند طولانی و طاقت فرسا باشد و ناقص بودن مدارک افراد موجب تلف شدن وقت و سرمایه آنها خواهد شد. بنابراین توصیه می کنیم که قبل از هر اقدامی تحقیقات و مطالعات کافی را انجام دهید و به آژانس های مهاجرتی قابل اطمینان مراجعه نمایید تا بتواند ویزای کار آلمان تضمینی را دریافت نمایید.
در ضمن بهتر است که درباره حقوق دریافتی مشاغل مختلف در آلمان هم اطلاع کسب کنید.
مثل حقوق کارگر ساده در آلمان، درآمد مهندس کامپیوتر در آلمان، حقوق مهندس برق در آلمان و درآمد هوش مصنوعی در آلمان.
پرسش های متداول:
ویزای کار آلمان برای افغانها به چه صورت است؟
کشور آلمان با داشتن جمعیت مهاجر زیادی از کشور افغانستان، مقصد خوبی برای بسیاری از مردمان این کشور است؛ اما مراحل دریافت ویزای کار آلمان برای افراد همه کشورها از جمله افغانستان مشابه است. این افراد نیز باید از دو راه جاب آفر یا جاب سیکر اقدام به مهاجرت کاری آلمان کنند.
آیا امکان اخذ ویزای کار آلمان بدون مدرک زبان وجود دارد؟
ممکن است برای مشاغلی که نیاز به ارتباط مستقیم با مشتری ندارند؛ نیاز به ارائه مدک زبان آلمانی نباشد. در این صورت باید کارفرما در قرارداد کاری که به متقاضی ارائه می دهد؛ عدم نیاز به مدرک زبان را اعلام کند. اما لازم به ذکر است که سطح B1 زبان آلمانی برای مکالمات روزمره کاملا لازم است و باید در نظر داشته باشید که بدون دانستن زبان کشور مقصد عملا امکان مهاجرت وجود ندارد.
هزینه زندگی در آلمان چقدر است؟
هزینه های اصلی زندگی شامل خوراک، پوشاک، محل سکونت و حمل و نقل است که در شهرهای مختلف آلمان متفاوت خواهد بود ولی به طور متوسط بین 700 تا 800 یورو برای هر فرد متغیر است. ساعت کاری آلمان 41 ساعت در هفته می باشد که در کمترین حالت ممکن امکان درآمد 35000 یورویی در سال فراهم است. بالطبع شغل های بهتر، درآمدهای بالاتری نیز خواهد داشت.
مدت اعتبار ویزای کار چقدر است؟
این نوع ویزا معمولا 4 ساله صادر می شود.
چگونه باید در کشور آلمان کار پیدا کرد؟
متقاضی میتواند از طریق سایتهای کاریابی آلمان به جستجوی شغل پرداخته و با کارفرمایان ارتباط برقرار کند.