اگر قصد دارید کارشناسی ارشد یا دکتری خود را در آلمان بگذرانید، به احتمال زیاد نیاز به ارسال انگیزه نامه برای دریافت پذیرش در دانشگاه مورد نظر خود را دارید. علاوه بر این، نیاز دارید که برای دریافت ویزای دانشجویی آلمان، انگیزه نامه دیگری نیز بنویسید. این بدان معناست که شما باید فرم انگیزه نامه سفارت آلمان را تکمیل کنید. از طرفی که اگر قصد مهاجرت کاری به آلمان را داشته باشید نیاز دارید که انگیزه خود را برای این تصمیم مهم به سفارت آلمان طی سند مهمی به نام انگیزه نامه توضیح دهید. با ما در این مقاله همراه باشید تا به بررسی این سند مهم برای دریافت ویزای آلمان بپردازیم.
فرم انگیزه نامه سفارت آلمان چیست؟
به طور کلی، انگیزه نامه (Letter of Motivation) یک مدرک اجباری است که توسط سفارتخانه ها یاکنسولگری های محلی آلمان درخواست می شود و در آن باید انگیزه خود را برای آمدن به آلمان به طور قانع کننده نشان دهید، مثلا برای پذیرش در برنامه تحصیلی خاصی که برای آن اپلای کرده اید، و توضیح دهید که چرا باید فرصت تحصیل در آلمان به شما داده شود؛ یا چرا آلمان را برای ادامه مسیر شغلی خود انتخاب کرده اید و مواردی از این دست. به عبارت دیگر، از طریق انگیزه نامه است که شما یک درخواست رسمی برای اعطای ویزای آلمان به سفارت خانه ارائه می دهید.
نحوه نگارش انگیزه نامه سفارت آلمان
به طور کلی، سفارتخانه ها یا کنسولگری های آلمان هیچ دستورالعملی برای نوشتن انگیزه نامه به شما ارائه نمی دهند. گاهی اوقات و بسیار به ندرت، برخی از سفارتخانه ها مانند سفارت آلمان در اوکراین یک دستورالعمل دقیق ارائه می دهند.
در انگیزه نامه باید اهداف شخصی شما به وضوح بیان شوند ولی مهم است که متوجه باشید این سند باید به زبان خودتان نوشته شده باشد و جدا از کپی برداری از نمونه انگیزه نامه های آماده ای که به وفور یافت می شوند، خودداری کنید. می توانید صرفا از نمونه انگیزه نامه ها ایده برای نوشتن بگیرید.
اگر سفارت آلمان درخواست دیگری نداده باشد، می توانید به فرمت زیر انگیزه نامه خود را تهیه کنید:
حاشیه: 2.5 سانتی متر یا یک اینچ از همه طرف؛ اندازه قلم: 11 یا 12 و ترجیحا با فونت Times New Roman یا Arial؛ فاصله خطوط: 1.5 سانت؛ تراز متن: موجه (متن با هر دو حاشیه تراز شده باشد) و بهتر است که از یک صفحه A4 تجاوز نکند، به عبارت دیگر، شما در نهایت حدود 500 کلمه خواهید نوشت که محدوده خوبی است و می توانید تمام اطلاعات مورد نیاز را در این حدود بگنجانید.
توجه داشته باشید که همیشه از قبل قوانین ذکر شده در سایت سفارت آلمان را در مورد طول انگیزه نامه درخواست شده و اطلاعات مورد نیاز مطالعه کنید.
ساختار فرم انگیزه نامه سفارت آلمان باید به صورت زیر باشد:
- سلام و مقدمه
به طورکلی باید با معرفی خودتان، انگیزه نامه را شروع کنید؛ سپس بیان کنید که این نامه برای چیست؛ و به طور خلاصه مهمترین جزئیات را در مورد خودتان بیان کنید.
*سلام (“آقا یا خانم عزیز”) (“Dear Sir or Madam”)
*نام، حرفه و کشور مبدا خود را ذکر کنید. به طور خلاصه بنویسید چرا در رشته خود تحصیل کردید و با چه نمره ای فارغ التحصیل شدید.
*اگر به زبان آلمانی تسلط دارید، ذکر کنید که در چه سطحی هستید و اینکه مدرک زبان را پیوست کرده اید.
*هدف اصلی خود را شرح دهید: درخواست برای ویزای دانشجویی آلمان برای ادامه تحصیل در این کشور یا درخواست برای ویزای کاری آلمان برای اینکه بتوانید در آنجا در حرفه خود کار کنید.
2) در بدنه اصلی در مورد اهداف خود به وضوح توضیحاتی را ارائه دهید
اساساً باید سعی کنید به پنج سؤال زیر به طور خلاصه پاسخ دهید:
چرا آلمان؟ چرا این دوره تحصیلی خاص یا این شغل خاص؟ چرا شما برای این دوره تحصیلی یا شغلی بسیار مناسب هستید؟ چرا این برنامه برای شما مناسب است؟ تحصیل و کار در آلمان چگونه با برنامه های آینده شما مرتبط است؟
توضیح دهید که چرا مایل به شرکت در یک دوره تحصیلی هستید، چرا باید در آلمان کار کنید، شما به عنوان یک نیروی کار چه مزایای برای کشور آلمان دارید.
اگر قبلاً تجربه عملی دارید، آن را شرح دهید.
اگر شغل خود را در کشور خود ترک کردید: می توانید بنویسید که تجربه قبلی شما می تواند تا حدی یا به طور کامل توسط دولت آلمان به رسمیت شناخته شود.
کارفرمایان احتمالی در آلمان را که قبلاً با آنها تماس گرفته اید نام ببرید و بنویسید که آیا علاقه ای برای استخدام شما از خود نشان داده اند.
بنویسید چرا می خواهید در آلمان کار یا تحصیل کنید: وضعیت شغلی یا تحصیلی در آلمان چه چیزی بهتر از کشور مبدا شماست؟
در آلمان به کدام رشته ها علاقه دارید؟ چرا این دانشگاه خاص را انتخاب کرده اید، چه امکانات خاصی این دانشگاه در رشته خاص شما ارائه می دهد؟
کدام کلینیک ها، مطب ها یا شرکت ها فرصت های شغلی خوبی را به شما ارائه می دهند؟
اگر قبلاً برای ویزای کاری یا تحصیلی آلمان درخواست داده اید، حتما در این قسمت به آن اشاره کنید.
3) سابقه خانوادگی و مالی
به طور خلاصه توضیح دهید که چه افرادی از خانواده شما در آلمان سکونت دارند. ذکر کنید چگونه هزینه های زندگی خود را تامین می کنید و هزینه دوره های تحصیلی خود را پرداخت می کنید. آیا خانواده از شما حمایت مالی می کنند؟ آیا قبلاً هزینه دوره های خود را پرداخت کرده اید یا اقساط تعیین کرده اید؟ و موارد مالی از این دست را به طور شفاف توضیح دهید.
4) قسمت پایانی
نامه خود را با یک جمله کوتاه به پایان برسانید، به عنوان مثال:
“امیدوارم که توانسته باشم شما را در مورد انگیزه خود متقاعد کرده باشم.”
“I hope that I have been able to convince you of my motivation.”
“با احترام”
“Yours sincerely”
نام و نام خانوادگی
فرم انگیزه نامه سفارت آلمان برای ویزای تحصیلی
باید در نظر داشته باشید که انگیزه نامه یک سند اجباری برای درخواست ویزای دانشجویی آلمان است و در صورتی که شهروند کشوری مانند ایران هستید که برای تحصیل در آلمان حتما باید ویزای دانشجویی آلمان را داشته باشید، باید فرم انگیزه نامه سفارت آلمان را تکمیل کنید.
در توضیحاتی که سفارت آلمان در ایران برای متقاضیان ویزای دانشجویی آلمان ارائه داده است از این افراد می خواهد که به زبان آلمانی یا انگلیسی در رابطه با دلایلی که موجب تصمیم به تحصیل در آلمان شده است، توضیح دهند. اگر آخرین مدرک تحصیلی شما با مقطع تحصیلی که برای تحصیل در آلمان انتخاب کرده اید، یکسان است (مثلا کارشناسی ارشد مجدد) حتما باید دلایل روشن و مجاب کننده را در انگیزه نامه خود ارائه دهید.
فرم انگیزه نامه سفارت آلمان در ایران نیز در واقع لیستی از سوالاتی را شامل می شود که شما باید حتما به طور دقیق و درست در انگیزه نامه خود توضیح داده باشید. در پاسخ به هرکدام از این سوالات توضیحی در حد یک یا دو پاراگراف بدهید و از ارائه توضیحات اضافی بپرهیزید. دلایل منطقی خود را برای انتخاب دانشگاه و رشته تحصیلی ارائه دهید. لازم است توجه داشته باشید که از آوردن دلایل احساسی خودداری کنید. در ادامه به بررسی این سوالات می پردازیم:
- چرا آلمان را برای تحصیل برگزیده اید؟
در پاسخ به این سوال باید ویژگی های خاص آلمان را که آن را به مقصد مناسب برای تحصیل شما تبدیل کرده است را مطرح کنید؛ مثلا اگر در زمینه رشته تحصیلی شما، آلمان دارای مزیت چشمگیری است حتما به آن اشاره کنید. یکی از ویژگی های آلمان که می تواند آن را به یک پتانسیل عالی برای تحصیل تبدیل کند، امکان کار در حین تحصیل در شرکت های مطرح جهانی است که می توانید با توجه به رشته خود به این نکته اشاره کنید و به دست آوردن تجربه کاری مناسب در حین تحصیل را به عنوان یک نکته مثبت برای انتخاب آلمان ذکر کنید.
به یاد داشته باشید در این قسمت دلایلی مانند در کنار دوست یا آشنا بودن را به عنوان دلیل انتخاب آلمان ذکر نکنید. بلکه باید دلایل شما مربوط به رشته انتخابی شما باشد.
- چرا رشته ی تحصیلی مورد نظر را انتخاب کرده اید؟ چرا دانشگاه مورد نظر را انتخاب کرده اید؟
در پاسخ به این سوالات می توانید در مورد سوابق تحصیلی یا تحقیقاتی رشته خود بنویسید و دلایل منطقی خودتان را در مورد انتخاب این رشته خاص را مطرح نمایید. می توانید به مراکز تحقیقاتی خاصی که دانشگاه مورد نظر دارد و تجهیزات خاص و به روزی که ارائه می دهد اشاره کنید و آنرا دلیل انتخاب آن دانشگاه خاص برای تحصیل عنوان کنید.
سوابق اساتید، موفقیت آن دانشگاه در رشته خاص، سوابق تحقیقاتی خوبی که آن دانشگاه دارد، گرایش خاصی که آن دانشگاه ارائه می دهد و در نهایت بورسیه ها و امکاناتی که دانشگاه ارائه می دهد می توانند به عنوان دلایل انتخاب دانشگاه ذکر شوند. می توانید از سایت دانشگاه برای جمع آوری اطلاعات در مورد دانشگاه استفاده کنید.
اگر قبلا در همین مقطع تحصیل کرده اید، حتما به آن اشاره کنید و دلایل خود را برای تکرار همین مقطع (مثلا کارشناسی ارشد مجدد) ذکر نمایید. مثلا می توانید در مورد کمبودهایی که در هنگام تحصیل در همین مقطع در دانشگاه خود با آن رو به رو بودید (مثلا کمبود تجهیزات آزمایشگاهی یا نبود کارگاه های فنی برای یادگیری مهارت ها) اشاره نمایید و هدف خود را تحصیل در یک دانشگاهی با امکانات بالا در رشته خودتان عنوان کنید.
- هدف تان از تحصیل این رشته دانشگاهی چیست و بعد از آن چه برنامه هایی دارید؟
در این قسمت باید اهداف خود را برای بعد از فارغ التحصیلی از دانشگاه ذکر کنید، می توانید ادامه تحصیل در مقطع بالاتر یا شروع به کار در شرکت های تجاری یا موسسات تحقیقاتی را به عنوان اهداف خود ذکر کنید. یکی از اهداف شما می تواند بازگشت به ایران باشد اما جالب است بدانید که برخلاف باور عمومی نیازی نیست ذکر کنید که حتما قصد دارید بعد از تحصیل در آلمان به ایران بازگردید وگرنه درخواست ویزا شما رد می شود، چرا که لزوما هیچ مدرکی دال بر این موضوع نیست که اگر هدف شما بازگشت به کشور نباشد، درخواست ویزا شما رد می شود.
مهم است که در این قسمت اهداف واقع بینانه خود را بنویسید چرا که هیچ جواب درست یا غلطی برای این قسمت وجود ندارد.
- آیا تا به حال در آلمان بودید؟ آشنا یا خویشاوندی در آلمان دارید؟
در نظر داشته باشید که این سوال به گونه ای راستی آزمایی است چراکه آنها اطلاعات کامل دارند که چه افرادی از خانواده شما در آلمان سکونت دارد و حتی چه شغلی دارد، بنابراین به درستی و به صورت کامل اطلاعات خانواده خود را ذکر کنید.
فرم انگیزه نامه سفارت آلمان برای ویزای جستجوی کار
اگر برای ویزای جستجوی کار آلمان اقدام می کنید نیز باید فرم انگیزه نامه سفارت آلمان را تکمیل نمایید. انگیزه نامه که باید به صورت متنی باشد که توسط شخص شما تهیه شده است باید در خصوص انگیزه از این جستجوی کار اطلاعات کافی و واضحی را ارائه دهد. باید مشخص کنید که به دنبال چه نوع کار و سمتی هستید، نزد چه کارفرماهایی قصد مراجعه و معرفی خود را دارید و محل اقامت شما کجا خواهد بود. سطح زبان آلمانی شما در چه حدی است و مدارک مربوطه را پیوست نمائید و در صورتی که با زبان آلمانی آشنایی ندارید، دلایل عدم نیاز به زبان آلمانی را شرح دهید.
در صورتی که با شرکت هایی در آلمان ارتباط برقرار نموده اید، مدارک مربوطه نیز مورد نیاز می باشند.
جمع بندی
فرم انگیزه نامه سفارت آلمان یکی از اسناد ضروری در هنگام درخواست ویزای آلمان است که شما باید در آن انگیزه خود را از مهاجرت به آلمان به صورت واضح و شفاف توضیح دهید. این سند از آن جهت حائز اهمیت است که در واقع به منزله درخواست رسمی شما از سفارت آلمان برای اعطا ویزا می باشد بنابراین شفافیت و صداقت در بیان اطلاعات بسیار مهم است.
در این مقاله سعی کردیم که اطلاعاتی را در مورد نحوه نوشتن انگیزه نامه و نحوه پاسخ به سوالاتی مهمی که باید در این فرم مورد توجه قرار گیرند، بیان کنیم ولی به یاد داشته باشید که انگیزه نامه باید به زبان خودتان و در مورد شرایط خاص رشته تحصیلی یا موقعیت کاری شما نوشته شود؛ پس عملا ارائه یک نمونه انگیزه نامه آماده برای همه افراد میسر نخواهد بود. اما از طرفی ما در تیم گروه مشاوره فراهانی می توانیم شما را گام به گام در نوشتن انگیزه نامه راهنمایی کنیم، پس برای دریافت مشاوره با ما تماس حاصل فرمایید.
پرسش های متداول:
تفاوت انگیزه نامه با بیانیه هدف (SOP) چیست؟
ممکن است در بیشتر مواقع انگیزه نامه و بیانیه اهداف (statement of purpose) به یک معنا باشند یا حتی به عنوان کاور لتر مطرح شوند ولی به صورت کلی تفاوت های اندکی با یکدیگر دارند؛ انگیزه نامه معمولاً بیشتر غیر رسمی و شخصی است تا بیانیه هدف. بیانیه هدف سند مفصل تری است که پیشینه تحصیلی و حرفه ای، علایق تحقیقاتی و اهداف شغلی شما را مشخص می کند. بسته به سفارت آلمان ممکن است یکی از این عبارات را برای آنچه در آلمانی "Motivationsschreiben" نامیده می شود، استفاده کنند.
انگیزه نامه سفارت آلمان باید به چه زبانی نوشته شود؟
سفارت آلمان در ایران توصیه می کند که می توانید انگیزه نامه را به زبان آلمانی یا انگلیسی بنویسید ولی اگر مهارت زبان آلمانی تا سطح A2 دارید، باید انگیزه نامه را به زبان انگلیسی بنویسید. اگر مهارت های زبانی شما در سطح B1 یا بالاتر است، نامه را به آلمانی بنویسید.
آیا اطلاعات ارائه شده در انگیزه نامه توسط سفارت آلمان راستی آزمایی می شود؟
بله، دقت داشته باشید که اکیدا باید از ارائه اطلاعات غلط، دروغ یا پنهان کاری خودداری کنید. بسیاری از اطلاعاتی که شما در انگیزه نامه خود ذکر می کنید باید همراه با مدارکی برای تایید باشد مثلا سطح زبان آلمانی شما یا سابقه تحصیلی و تحقیقاتی شما. بسیاری از اطلاعات توسط سفارت آلمان بررسی شده اند مانند اطلاعات اعضای خانواده ای که در آلمان سکونت دارند؛ بنابراین سعی کنید که تمام اطلاعات به درستی و به وضوح ارائه شوند.