صنایع آلمان یکی از نقاط قوت اقتصادی در کشور آلمان میباشند. صنایع بیشتری در کشور آلمان فعال هستند که هر کدام قسمت بزرگی از بازار صنعت جهانی را به خود اختصاص داده اند. همینطور واردات و صادرات و اقتصاد کشور آلمان در شرایط مطلوبی قرار دارد و بیشتر کارشناسان به دنبال رمز پیشرفت کشور آلمان در صنعت جهانی میباشند. این مقاله در مورد صنایع آلمان میباشد، جهت کسب اطلاعات بیشتر ما را تا پایان مقاله همراهی کنید.
آشنایی با صنایع آلمان
صنایع آلمان بسیار گسترده میباشند و در دستههای گوناگون دستهبندی میشوند. بنابراین میتوان گفت که همه شرکتهای آلمانی در دسته شرکتهای با اندازه کوچک و بزرگ جای میگیرند و اغلب به شکل خانوادگی اداره میشوند. خوب است بدانید از ۵۰۰ شرکت بزرگ دنیا دفتر ۵۳ شرکت در آلمان قرار دارد. از جمله این شرکتها میتوان به بی ام دبلیو، فولکس واگن و زیمنس اشاره نمود. افزون بر این بزرگترین نمایشگاههای جهان در آلمان برگزار میگردند. به طوری که دو سوم نمایشگاههای معروف جهان در کشور آلمان قرار دارد.
محل برگزاری این نمایشگاهها در شهرهای مونیخ، برلین، هانوفر و فرانکفورت میباشد. به دلیل این که قسمت بزرگی از اقتصاد کشور آلمان به بخش خدمات مربوط میشود، بیشتر مشاغل در این کشور مربوط به بخش خدمات است. این مشاغل شامل رستوران داری، هتل داری، حمل و نقل، خدمات اجتماعی و بهداشت و درمان، بخش مالی و مسکن میباشد. به علت رشد اقتصادی و پایداری در کشور آلمان، بازار کار در این کشور بازار مناسبی است و در این کشور نرخ بیکاری پایین میباشد.
با این شرایط اخذ ویزای کار آلمان بهترین انتخاب به حساب میآید. از بین ۵۰۰ شرکت بزرگ جهان ۳۷ شرکت آلمانی میباشند. سهام ۳۰ شرکت آرمانی در فهرست بازار سهام آلمان قرار دارد.
بزرگترین صنایع کشور آلمان
از لحاظ نوآوری، اقتصاد آلمان یک بازار پویا و سطح بالا با نیروی کار ماهر میباشد. از مهمترین و بزرگترین صنایع این کشور میتوان به موارد زیر اشاره نمود که به طور مختصر در مورد هر کدام توضیح دادهایم:
- صنایع شیمیایی و پزشکی
صنایع شیمیایی در کشور آلمان در مقایسه با دیگر کشورهای اروپایی پیشرفتهتر میباشد. صنایع شیمیایی این کشور به دیگر قارهها در دنیا هم صادر میگردد. کشور آلمان از زیرساختی بسیار پیشرفته و قوی در عرصه توسعه و تحقیق صنایع شیمیایی برخوردار میباشد. سیستم آموزش و پرورش کشور آلمان سرمایهگذاریهای مورد نیاز برای ترتیب نیروی انسانی ماهر و متخصص انجام میدهد و فارغ التحصیلان را روانه بازار کار میکند.
در سال ۲۰۱۶ کشور آلمان بعد از چین و آمریکا، رتبه سوم را از لحاظ میزان فروش محصولات شیمیایی به دست آورد. در حالی که کشور آلمان هزینه ۳.۸۳ میلیارد دلاری را در عرصه توسعه و تحقیق صنعت شیمیایی در این دوره انجام داده بود. همچنین در سال ۲۰۱۶، نیروی کار فعال در صنعت شیمیایی آلمان بیش از ۳۳۱ هزار نفر اعلام گردید. تجهیزات داروسازی و پزشکی، قسمت اعظمی از صادرات آلمان را شامل میشود و میلیاردها دلار برای این کشور درآمد به وجود میآورند.
- ماشین آلات، خودرو و حمل و نقل هوایی
بخش ماشین آلات و خودرو در کشور آلمان برای ۶۴۱۹ فرد شغل به وجود آورد و در سال ۲۰۱۵ به طور تقریبی ۲۶۷ میلیارد دلار درآمد ایجاد نمود. از لحاظ تولید و فروش خودرو، مردم اهل آلمان در بین کشورهای اروپایی بالاترین رتبه را کسب نموده اند. صنعت حمل و نقل نیز در طی دو دهه گذشته، در کشور آلمان رشد وسیعی داشت. در سال ۲۰۱۶ درآمد این صنعت به ۴۳ میلیارد دلار رسید.
- صنعت انرژی و فناوریهای زیست محیطی
کشور آلمان در عرصه تولید انرژی سبز و فناوریهای زیست محیطی پیشرو میباشد. تا سال ۲۰۵۰ کشور آلمان در نظر دارد میزان انتشار گازهای گلخانهای را تا سقف ۸۰ درصد کمتر و مصرف انرژیهای تجدیدپذیر را تا سقف ۶۰ درصد بیشتر کند. هم اکنون کشور آلمان بزرگترین ظرفیت تولید برق را در اروپا دارد.
همین طور انرژی خورشیدی نقش اساسی در تامین انرژی پایدار ایفا میکند. کشور آلمان در سال ۲۰۱۴، به طور تقریبی ۲/۳ میلیارد یورو جهت تاسیسات فوتوولتائیک جدید سرمایهگذاری نمود. همچنین این کشور سرمایهگذاریهای بیشتری در عرصه تولید زیرساختهای مناسب و وسایل نقلیه برقی جهت شارژ این تولیدات انجام داده است.
- صنایع مصرفی و صنایع خدمات
با توجه به جمعیت اروپا و قدرت خرید، کشور آلمان بزرگترین تولید کننده کالاهای مصرفی در قاره اروپا به حساب میآید. کشور آلمان در قاره ای با زیرساختهای مطلوب جای گرفته است و نیز از لحاظ دسترسی به بازارهای مصرفی شرق و غرب اروپا، موقعیت مطلوبی دارد. از جمله صنایع مصرفی اصلی در کشور آلمان میتوان به منسوجات، لوازم اداری، غذا و نوشیدنی، کفش، پوشاک، مبلمان، تجهیزات مخابراتی و گردشگری اشاره نمود. کفش، پارچه و پوشاک بعد از غذا و نوشیدنی، بیشترین درآمد را در کشور آلمان تولید میکنند. کشور آلمان در صادرات محصولات نساجی و لباس، در رتبه چهارم دنیا جای گرفتهاست. کشور آلمان بزرگترین صنعت غذا و نوشیدنی را در اروپا به خود اختصاص داده است. همچنین در سال ۲۰۱۶، صادرات این قسمت آلمان ۶۵.۸ میلیارد دلار بود.
همینطور صنعت غذا و نوشیدنی آلمان از بازیکنان بینالمللی جدید به خوبی استقبال نمود. صنعت گردشگری از جمله صنایع مهم کشور آلمان به حساب میآید. چه در تعطیلات و چه در روزهای کاری، صنعت گردشگری داخلی برای مردم کشور آلمان از محبوبیت ویژه برخوردار است. خوب است بدانید جاذبههای توریستی آلمانی، فعالیتهای ورزشی و رویدادهای بینالمللی، هر سال پای خارجیهای بیشتری را به این کشور باز میکنند.
بر اساس تحقیقاتی که در سال ۲۰۱۶ صورت گرفت، هزینه کرد آلمانیها برای فعالیتهای تفریحی، سرگرمی و فرهنگی به طور تقریبی ۱۶۷ میلیارد دلار بود. در سال ۲۰۱۶، هتلهای آلمان درآمدی به طور تقریبی ۵۱۸ میلیون دلاری از سوی گردشگران بینالمللی و داخلی کسب کردند. همچنین جمع درآمد گردشگری به طور تقریبی ۳۹.۲ میلیارد دلار گزارش گردید. در حالت کلی به دلیل این که محصولات آلمانی کیفیت بیشتری دارند، صنایع مصرفی آلمان تقاضا کنندگان بیشتری را در کل دنیا دارند.
- صنایع کوچک و متوسط
با وجود این که بیشتر افراد، کشور آلمان را با شرکتهای بزرگی همچون بایر و bmw میشناسند، ولی صنایع کوچک و متوسط پایههای اصلی اقتصاد کشور آلمان را شکل میدهند. اقتصاددانان معتقدند که ورشکستگی کشورهای بزرگ، بحران اقتصادی در کشور آلمان را به وجود نمیآورند. ۹۹ درصد شرکتهای آلمانی را شرکتهای متوسط و کوچک شکل میدهند. کدام از این شرکتها کمتر از ۵۰۰ کارمند استخدام میکنند و در حالت کلی ۸۰ درصد از نیروی کار کشور آلمان در این شرکتها مشغول به کار میباشند.
- صنعت الکترونیک و فناوری اطلاعات و ارتباطات
کشور آلمان رتبه پنجم را در صنایع الکتریکی و الکترونیکی دنیا به خورد اختصاص داده است و بازار سالانه آن به طور تقریبی ۱۴۲.۷ میلیارد دلار برآورد شده است. این صنعت محصولات گوناگونی همچون تجهیزات فناوری نانو، لوازم خانگی، سیستمهای نورپردازی و اتوماسیون تولید میکند. ۲۹ درصد کارکنان تحقیق و توسعه کشور آلمان در این قسمت فعالیت میکنند و هر سال بیش از ۱۲ هزار اختراع در صنعت الکترونیک و فناوری اطلاعات و ارتباطات کشورمان ثبت میگردند. شرکتهای فعال در این قسمت، شرکتهای کوچک و متوسط و استارت آپها میباشند.
تاثیر انقلاب صنعتی بر صنایع آلمان
هرچند که کشور آلمان پیش از سال ۱۸۵۰، از کشورهای انگلیس، بلژیک و فرانسه عقب بود ولی سرمایههای ارزشمندی همچون سیستم آموزشی قوی، نیروی کار متخصص، استانداردهای بالای زندگی و استراتژیهای محافظهکارانه داشت. در حقیقت انقلاب صنعتی که در قرن نوزدهم رخ داد را نمیتوان به هیچ وجه نادیده گرفت چرا که باعث به وجود آمدن تحولات بزرگی در شیوههای تولید فناوری و ساختار سازمانی صنایع آلمان گردید. همچنین انقلاب صنعتی از راه افزایش استفاده از ماشین آلات و توسعه فناوریهای به کار گرفته شده، شتاب بیشتری به توسعه صنایع آلمان وارد کرد که در نهایت تولید بیشتر، کاهش هزینههای مربوط به تولید و بیشتر شدن بهرهوری را در پی داشت.
انقلاب صنعتی توانست پایههای نوآوری را در کشور آلمان مهیا کند و این کشور را به عنوان یکی از کشورهای مقدم در بعضی از عرصهها همچون صنعت ماشین سازی، فولاد، نساجی، الکترونیک و شیمیایی تبدیل نمود. از طرف دیگر، به دنبال انقلاب صنعتی، زیرساختهای صنعتی در کشور آلمان همچون ساختار حمل و نقل، شبکه ارتباطات تلگرافی و راه آهن نیز بهبود و توسعه یافت. همچنین بر کیفیت و سرعت انتقال کالا و خدمات در کشور آلمان اضافه گردید. این مطلب تاثیر بیشتری بر تسهیل تجارت بینالمللی و داخلی گذاشت. خوب است بدانید توسعه صنعتی و رشد صنایع کشور آلمان، افزایش اشتغال در قسمت صنعت را در پی داشته است. ایجاد صنایع جدید، درخواست بیشتر برای نیروی کار را در پی داشت و به این علت نیز فرصتهای شغلی بیشتری را در کشور آلمان مهیا نموده است